Ανακοινώσεις, Δράσεις

Η τέχνη ως εργαλείο για την Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση

Πολιτισμική δράση με πυλώνες την ΤΕΧΝΗ, την ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ, και την ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου, στις 10:00 πμ για τους ωφελούμενους του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες «Όλοι Εμείς», στο 2ο Γενικό Λύκειο Ελευσίνας “Πυρουνάκειο” με την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας, της Β/Βαθμιας Σχολικής Επιτροπής, του Τοπικού Συμβουλίου Ελευσίνας, της 2023 Eleusis European Capital of Culture, των μαθητών του και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι ωφελούμενοι μας προσκλήθηκαν σε ένα πολιτισμικό διάλογο, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών του σχολείου που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «To Graffiti Αλλιώς» με στόχο να αλληλεπιδράσουν μέσα από την τέχνη.

Οι μαθητές ως ενεργοί πολίτες, με ενσυναίσθηση και μια βαθιά επιθυμία να άρουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις για την διαφορετικότητα, ξενάγησαν τους ωφελούμενους μας στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου και τους έδειξαν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες στους τοίχους (graffiti) και τους κοινόχρηστους χώρους. Ζήτησαν στο τέλος από τους ωφελούμενους να βάλουν και το δικό τους αποτύπωμα στο δεντράκι του σχολείου που οι μαθητές ζωγράφισαν για να παροτρύνουν τον κοινό να δείξει την αγάπη του για το σχολείο και την μάθηση αλλά και για την πόλη μας. Η επίσκεψη ευαισθητοποίησε τα παιδιά για την φυσιολογική παρουσία της

διαφορετικότητας σε όλους τους τομείς της ζωής. Η συμπεριληπτική πρακτική πραγματώθηκε σε ένα πλαίσιο γνήσιου ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο με διαφορετικές ικανότητες και η βιωματική δράση απέδειξε ότι υπερβαίνει την πράξη της διδασκαλίας.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και ευχόμαστε στις σχολικές τάξεις όλου του κόσμου, να αποτελεί καθημερινότητα η προσπάθεια αποτελεσματικής συμπερίληψης, να αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες όλων των μαθητών, καθώς και να αποκρίνεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά του καθενός, ως δείγμα πολιτισμού για όλους.