Ανακοινώσεις

Σε Καινοτόμες δράσεις συμμετέχει το ΚΔΗΦ ΑμεΑ «ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ» / Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος – 2023 Ελευσίς»

Σε ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια συμμετείχαν οι ωφελούμενοι του «Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες “ΌΛΟΙ ΕΜΕΙΣ», την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 10:30 π.μ., που συνόδευσαν τις προβολές του «Solar World Cinema / Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος στην Δυτική Αττική». Τα καινοτόμα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των δράσεων της 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, και σε συνεργασία με τους Δήμους Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας & Μεγαρέων, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων «Ο Θέογνις».

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαστήριο είχε τίτλο “Ενας περιβαλλοντικός περίπατος” και στόχο να εγείρει προβληματισμούς για το περιβάλλον. Επίσης, να συνθέσει οικολογικά μηνύματα αξιοποιώντας τα οπτικοακουστικά μέσα με τρόπο δημιουργικό και πρωτότυπο. Ενας περίπατος στη φύση, σε ένα πάρκο/δάσος/άλσος, στέκεται αφορμή να ανοίξει ένας διάλογος για την οικολογία και τους φυσικούς πόρους. Να τεθούν ερωτήματα και προβληματισμοί για την οικολογική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι, διερευνούν τη σχέση τους (επιζήμια ή ωφέλιμη) με τη φύση και το περιβάλλον.

Το εργαστήριο που είχε διάρκεια 2 ώρες, πραγματοποιήθηκε από την κα Στεφανία Χαρίτου, υπεύθυνη των  εκπαιδευτικών εργαστηρίων και την ομάδα της, σε συνεργασία με το φωτογράφο και κινηματογραφιστή κο Κυριάκο Λιαράκο, και τους ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη και την συνεργασία.

Κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού εργαστηρίου, οι ωφελούμενοι μας μαζί με τους θεραπευτές τους και την ομάδα του «Solar World Cinema» έκαναν έναν περίπατο στην φύση, γύρω από τον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου και έβγαλαν πλήθος φωτογραφιών. Με εργαλείο τη φωτογραφική μηχανή οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποτυπώσουν,  θετικά ή αρνητικά στοιχεία στη φύση και στο οικολογικό περιβάλλον, τις οποίες ανέλαβε να τυπώσει η κα Χαρίτου και να μας τις παραδώσει, σε ένα δεύτερο χρόνο. Στο επόμενο στάδιο του εργαστηρίου, θα μελετηθεί το φωτογραφικό υλικό και θα επιλεγούν οι φωτογραφίες που απεικονίζουν καλύτερα, την οπτική και τον προβληματισμό που έχουν θέσει οι συμμετέχοντες.

Το «Solar World Cinema / ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος», ξεκινώντας από την Ελευσίνα, ταξίδεψε σε πόλεις της Δυτικής Αττικής, με προβολές ταινιών και οικολογικά μηνύματα. Από τις 10 Ιουνίου έως και τον Σεπτέμβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, παρουσίαζε το Μυστήριο 168-Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος, έναν σύγχρονο πλανόδιο κινηματογράφο, που μετέδιδε ισχυρά περιβαλλοντικά μηνύματα. Τις κινηματογραφικές προβολές συνόδευσαν εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές και άτομα ΑΜΕΑ της περιοχής μας, τα οποία αντλούσαν την έμπνευσή τους από την ιστορία της Ελευσίνας, τον βιομηχανικό της χαρακτήρα και τα Ιερά Μυστήρια του αρχαίου κόσμου.

To “Solar World Cinema”, το διεθνές δίκτυο σύγχρονων πλανόδιων κινηματογράφων, λειτουργεί αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου και μπορεί να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε περιοχή, καθώς καθίσταται απόλυτα αυτάρκης. Ταξίδεψε στην Ελευσίνα της βιομηχανικής ανάπτυξης και των οξυμένων περιβαλλοντικών ζητημάτων, επισκέφτηκε τον Ασπρόπυργο, τη Μάνδρα, τα Μέγαρα, προβάλλοντας ένα περιβαλλοντικό μήνυμα που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το βιώσιμο κινηματογράφο και τις πράσινες τεχνολογίες.


Το ΚΔΗΦ ΑμεΑ «ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ» αγκαλιάζει καινοτόμες δράσεις που διερευνούν τις σχέσεις αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση και προάγουν την κοινωνική συνοχή και την συμπερίληψη.