Ανακοινώσεις

Κοινοτικές Δράσεις του ΚΔΗΦ Αμεα «ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ»: Ενδυνάμωση των κοινοτικών δεσμών μέσα από αγροτική δράση με βιωματική μάθηση

Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν οι ωφελούμενοι του «Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες «Όλοι Εμείς», την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, 2022, το πρωί συμμετέχοντας ενεργά σε μια αγροτική δραστηριότητα, τον τρύγο. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε αμπέλι για οικιακή οινοποίηση της περιοχής των Δερβενοχωρίων, με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής, των κυρίων Φαρμάκη Κων/νου και Λουκά Τζαφέρη ,  στο περιθώριο των εκπαιδευτικών και κοινοτικών δράσεων που υλοποιεί το Κέντρο σε συνεργασία με φορείς ή και ιδιώτες στην κοινότητα. 

Οι ωφελούμενοι μας μαζί με τους θεραπευτές μας, ξεχύθηκαν με ενθουσιασμό στα αμπέλια και με τα καλάθια τους μάζεψαν τσαμπί-τσαμπί τα σταφύλια. Οι τρυγητές είχαν ενημερωθεί για τον καρπό του αμπελιού, το σταφύλι και τον τρύγο στα δημιουργικά εργαστήρια τους. Η δράση που πραγματοποιήθηκε για 2η φορά, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους μας να βιώσουν και στην πράξη τη διαδικασία του τρύγου και να συμμετάσχουν με χαρά σε μια δημιουργική κοινοτική δράση. 

Μετά την ολοκλήρωση του τρύγου, μπήκανε στο πατητήρι, και με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετείχαν στο πάτημα των σταφυλιών, ενώ παρακολούθησαν με έκπληξη πως βγαίνει ο μούστος. Κατά τη διάρκεια της δράσης, συζητήθηκε εκτενέστερα πως το προϊόν της ζυμώσεώς του μας δίνει τη δυνατότητα για την παραγωγή του κρασιού. Επίσης έγινε αναφορά στις τοπικές ποικιλίες και τα άλλα παράγοντα προϊόντα, όπως η σταφίδα, η μουσταλευριά, το πετιμέζι που καταναλώνονται κυρίως το χειμώνα σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Μετά το τέλος της δράσης, οι ωφελούμενοί μας γευμάτισαν σε τοπική ταβέρνα, ενώ η μετακίνηση τους έγινε με τουριστικό λεωφορείο. 

Κύριος στόχος της δράσης ήταν η ενδυνάμωση των δεσμών του Κέντρου με τοπικούς φορείς αλλά και η βιωματική ευαισθητοποίηση των ωφελούμενων στην πολιτισμική και αγροτική δραστηριότητα του τόπου μας. 

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους κατοίκους της περιοχής Δερβενοχωρίων για την όμορφη φιλοξενία τους. Το αγκάλιασμα τους άφησε στους ωφελούμενους μας τις καλύτερες εντυπώσεις και ενίσχυσε το έργο μας για τους σκοπούς της συμπερίληψης.