Ανακοινώσεις, Δράσεις

Δράσεις Κοινωνικοποίησης του ΚΔΗΦ Αμεα «ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ»: Το Περιβάλλον και η Τέχνη δίνουν την αφορμή για βιωματική μάθηση

Περιβαλλοντική και πολιτιστική βιωματική δράση, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 6 Ιουνίου, για τους ωφελούμενους του «Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες «Όλοι Εμείς», με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» που γιορτάζεται την 6η Ιουνίου. Οι ωφελούμενοι μας ως πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετείχαν στην «Εθελοντική Δράση Καθαρισμού του Παραλιακού Μετώπου», που οργάνωσε το «Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας» με την στήριξη του «Δήμου Ελευσίνας». Στην περιβαλλοντική δράση οι ωφελούμενοι μας είχαν την ευκαιρία, να συναντηθούν με άλλους Εθελοντές στο «Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας» και να μαζέψουν καθημερινά σκουπίδια, όπως πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, αλουμινένια δοχεία και αποτσίγαρα, που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον.  Κατά τη διάρκεια της δράσης οι ωφελούμενοι μας συζήτησαν με τους ειδικούς θεραπευτές μας τις καταστροφικές συνέπειες, αλλά και την ανάγκη ανακύκλωσης και καθαρισμού, ώστε τα υλικά να μην καταλήξουν στην θάλασσα ρυπαίνοντας το περιβάλλον και απειλώντας τη θαλάσσια ζωή. Η δράση είχε στόχο την ενδυνάμωση μιας ενεργούς περιβαλλοντικής κουλτούρας, υπεύθυνων πολιτών, που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.

Την ίδια μέρα οι ωφελούμενοι μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της ανατρεπτικής εικαστικού, κυρίας Καίτης Χόρτη που εκτέθηκαν 2-5 Ιουνίου στην Πλατεία Ελευθερίας Ελευσίνας (Νικολαίδου και Κανελλοπούλου) με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου» που γιορτάζεται με εκδηλώσεις την 3 Ιουνίου. «Το ποδήλατο μου Αλλιώς» ήταν ο τίτλος της έκθεσης γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ Δήμου Ελευσίνας. Η κυρία Καίτη Χόρτη δημιούργησε γλυπτά από παλαιά ποδήλατα προσεγγίζοντας εικαστικά τα έμβια όντα, θέλοντας να στείλει κοινωνικά μηνύματα για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και της επανάχρησης υλικών. Υπενθύμισε στους επισκέπτες της έκθεσης ότι το ποδήλατο αποτελεί μια φιλική λύση για το περιβάλλον γιατί δεν ρυπαίνει. Με την ευκαιρία της έκθεσης οι θεραπευτές συζήτησαν με τους ωφελούμενους την διακήρυξη του ΟΗΕ για το ποδήλατο, το οποίο δημιουργεί αίσθημα ελευθερίας, ξεγνοιασιάς και διασκέδασης, ενώ επιδρά θετικά στη σωματική και ψυχική υγεία.  Τονίστηκε πως το ποδήλατο εκτός από το γεγονός ότι είναι πρακτικό, μας εξασκεί και δεν μας μεταφέρει μόνο στο σχολείο, στα μαγαζιά και στη δουλειά, αλλά μας οδηγεί και προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Το «Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες Όλοι Εμείς», έχει επιλέξει να υλοποιεί στα προγράμματα του βιωματικές δράσεις κοινωνικοποίησης, που έχουν στόχο την ενδυνάμωση του κοινωνικού δεσμού των ωφελούμενων του, χωρίς να περιορίζεται σε μεθόδους εντός των τειχών του Κέντρου και της τυπικής μάθησης, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική συμπερίληψη.