Ανακοινώσεις

Τριήμερο εκδηλώσεων συμπερίληψης και πολιτισμου στο «Όλοι Εμείς»

Τριήμερο εκδηλώσεων συμπερίληψης και πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες «ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ», με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα διακήρυξης των δικαιωμάτων των ατόμων με Αναπηρία», που γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα δράσεων-εκδηλώσεων περιελάβανε τις ακόλουθες δράσεις:

1η ημέρα – 30/11/22 «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ» Μαζί με τους ωφελούμενους και την θεραπευτική ομάδα μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια δημιουργήσαμε και αλληλεπιδράσαμε παρέα με την κοινότητα.

2η μέρα – 01/12/22 «…ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΟ…» Σε ένα πάνελ αφηγήσεων συμμετείχα με τις προσωπικές τους ιστορίες ως γονείς ΑμεΑ η Στέλλα Αλιφραγκή και η Κατερίνα Δημητρίου και οι ωφελούμενοι του ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, Μάνος Αλιφραγκής, Μάνος Γιαμαλάκης, Φιλουμένη Δήμου, Άννα Κιόρι και η Δήμητρα Πελώνη. Τις παρουσιάσεις και την συζήτηση συντόνισε η Δέσποινα Λάμπρου, Σύμβουλος Διοίκησης του ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ.

“Είναι πράξη γενναιότητας, αυτοεκτίμησης και υπερηφάνειας να βγάζεις την ιστορία σου από την αφάνεια και να την αφήνεις να γίνει μια ιστορία ανάμεσα σε όλες τις άλλες.

Η κεντρική ιδέα για την εκδήλωση είναι η επικοινωνία.. Με αφηγήσεις, με ιστορίες στην οθόνη και ιστορίες με χρώμα, με ερωτήσεις και απαντήσεις, με μηνύματα που θα θελήσουν να βρουν σήμερα κάποιον τρόπο έκφρασης.

Οι ιστορίες είναι παντού γύρω μας… τις ακούμε, τις λέμε, τις επινοούμε, τις ζούμε.

Είμαστε οι ιστορίες μας και οι ιστορίες μας είναι αυτό που μας συνδέει. Το σημερινό απόγευμα είναι μια ιστορία…”

3η ημέρα – 02/12/22 «ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ» Αλληλεπιδράσαμε χορεύοντας υπό τους ρυθμούς αφρικανικής μουσικής, μαζί με τμήματα του 1ου και 3ου Γυμνάσιου Ελευσίνας, που συντόνισε η μουσικοχορευτική ομάδα Yeelen dance and music from west Africa.

Στο πλαίσιο αυτό, το «ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ» φιλοξένησε τις μέρες αυτές όλο το φάσμα της ανθρώπινης διαφορετικότητας, ενώ δόθηκε βήμα στους επισκέπτες μας για να εκφραστούν και να συν δημιουργήσουν με τους ωφελούμενους μας. Μέσω της άμεσης επικοινωνίας με το κοινό, καθώς και της δυναμικής μιας γιορτής, δημιουργήσαμε την ευκαιρία για πολιτιστική αλληλεπίδραση με συμπολίτες μας από την κοινότητα, υπενθυμίζοντας σε όλους μας την δύναμη του κοινωνικού δεσμού.

Οι χώροι του Κέντρου μας γέμισαν με χαρούμενες φωνές, χρώματα και ζεστές ανθρώπινες στιγμές. Οι εορταστικές δράσεις διέθεσαν τα εφόδια για να αναδειχθεί η μοναδικότητα κάθε ατόμου και να εξαλείψουν αυτά που μας φοβίζουν. Στόχος των εκδηλώσεων-δράσεων ήταν να αποτελέσει διαμεσολαβητής μηνυμάτων προς όλους, για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμπερίληψη και όσα μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον.

♿Όλοι οι χώροι μας είναι προσβάσιμοι σε χρήστες/ριες αναπηρικών αμαξιδίων.