Ανακοινώσεις

2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Αγαπητοί μας φίλοι,

Η Παγκόσμια Μέρα Αυτισμού καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007 και αποφασίστηκε να γιορτάζει κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.

Υπολογίζεται ότι 535.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσxουν από αυτισμό, ο οποίος εμφανίζεται πολύ πιο πολύ στα αγόρια με αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίρτσι.

 Τι είναι η Αυτιστική Διαταραχήꓼ Η Αυτιστική Διαταραχή ή Αυτισμός αποτελεί σοβαρή μορφή ΔΑΔ (Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές) και έχει χαρατκηριστεί ως διαταραχή φάσματος (spectrum disorder), που σημαίνει ότι η κλινική εικόνα του αυτισμού δεν είναι ομοιογενής, αλλά κυμαίνεται από ηπιότερες μορφές, μέχρι βαρύτατες. Ο αυτισμός συνεπάγεται έκπτωση στους παρακάτω τομέις:

  • Αμοιβαίες κοινωνικές συναλλαγές
  • Επικοινωνία
  • Γενική συμπεριφορά
  • Ενδιαφέροντα
  • Δραστηριότητες

Ωστόσο, ένα αυτιστικό άτομο έχει μία ικανότητα που δεν έχει το τυπικό, η οποία είναι μάλιστα απίστευτα χρήσιμη για τον κόσμο μας. Αυτή η ικανότητα είναι η επικέντρωση στην λεπτομέρια. Αυτό το γεγονός οδήγησε και την διάσημη Αμερικανή αυτιστική καθηγήτρια Δρ. Τέμπλε στο να πει πολύ εύστοχα πως “Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΜΥΑΛΩΝ”.

Σήμερα 2 Απριλίου 2022, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Μέρα Αυτισμού, παρά με το να γίνουμε καλύτεροι γνώστες των αναγκών και των ικανοτήτων των ατόμων με αυτισμό και με το να γίνουμε καλύτεροι ως προς την κατανόηση, την ενσυναίσθηση, την ευαισθησία και την ευγένειά μας απέναντι τους.

Κάθε παιδί με αυτιμό διαμορφώνει σταδιακά τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, τόσο ξεχωριστή, που μας επιβάλλει να εκτιμήσουμε τη μοναδικότητά του και να αγνοήσουμε την ταμπέλα του. Πολλά από αυτά τα παιδιά έγιναν γνωστά ως πολύ επιτυχημένοι ενήλικες.

Το πιο λαμπρό ίσως παράδειγμα είναι ο Άλμπερτ Αινστάιν, ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε:

Δήλωση που υπονοεί ότι όταν ένας άνρθωπος δεν ζει μέσα σε μία κοινωνία έτοιμη να τον βοηθήσει και να τον στηρίξει κατάλληλα, τον κάνει να νιώθει πως μειονεκτεί για μία ζωή. Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε όλη τη γνώση και την ενημέρωση που μας προσφέρουν η Επιστήμη και τα μέσα ενημέρωσης και έμπρακτα να βοηθήσουμε στην αλλαγή αυτού του κόσμου. Τέλος, η ομάδα του Όλοι Εμείς θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους του γονείς, το προσωπικό και τους φορείς αυτού του τόπου που έχουν κλιθεί να επιτελέσουν αυτό το ιερό έργο εκπαίδευσης και φροντίδας ανθρώπων με αυτισμό. Αναγνωρίζουμε πως είναι ένας απαιτητικός ρόλος και ευχόμαστε να έχετε πάντα την δύναμη και το κουράγιο συνοδοιπόρους σας σε αυτό το ταξίδι.

Με βαθιά και ειλικρινή εκτίμηση,

Η Επιστημονική ομάδα του Όλοι Εμείς,
Μαρούσα Καλαγκώνα